Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chování a zvyky ve volné přírodě

20. 3. 2013

na-scenu.jpgPopis:Dosahuje výšky až 100 cm.Rozpětí křídel má kolem 125 cm a hmotnost do 1 kg. Stejně jako ostatní arové má nápadně zbarvené štíhlé tělo s nápadně dlouhým ocasem a silným zobákem. Samec i samice jsou zbarveni stejně, mladí ptáci se podobají dospělcům, ale mají kratší ocasy. Ve volné přírodě bývá velice často zaměňován s podobným arem arakangou.Je velice dobrým letcem.

Životní prostředí:Hojně se vyskytuje v tropických lesích na severu a ve středu Jižní Ameriky. V současné době pro ně představuje největší hrozbu vymítání jeho stromu v deštném lese,vybíjení dospělých ptáků pro maso a pera.

Potrava:Živí se semeny, plody, květy a ořechy, jejichž tvrdou skořápku dokáže snadno zdolat díky velice silnému zobáku. Z důvodů potravní konkurence se živí i nezralými plody a rostlinami, které se chemicky postřikují proti okusu. Před otravou se pak brání polykáním zeminy, která v jeho žaludku působí jako protijed.

Rozmnožování:Ročně klade obvykle 3 vejce, na kterých sedí 23 - 27 dnů. Mláďata, o která pečují oba rodiče, opouštějí hnízdo asi po 12 týdnech. Ary se dožívají vysokého věku.

Dorozumívání:Dospělí ptáci se mezi sebou dorozumívají hlučnými skřeky, díky kterým můžeme jejich společnost zpozorovat i na delší vzdálenost.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Fotoalbum


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< září / 2019 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 9428
Měsíc: 250
Den: 5